Rezisztens fajtákon is megjelenhet a ventúriás varasodás

A gombafaj a tavaszi esőzések segítségével kezdi el szaporodását és kártételét, mely június–augusztus hónapokban éri el csúcspontját. Ezért is fontos a tavaszi lemosó permetezés.

A gomba a 20 ºC körüli hőmérsékleten érzi jól magát, és már 10 mm csapadék esetén gyorsan elterjedhet. A fertőzésre az egész vegetációs periódusban lehet számítani, almán és körtén egyaránt. Éppen ezért előnyös az ellenálló fajták alkalmazása, de sajnos a megfigyelések arról számolnak be, hogy ezeken is előfordulhat a gomba megjelenése.

Körtében is komoly gondot okoz a ventúriás varasodás – Fotó: Pixabay, holiho

 

A rezisztens almafajták: Florina, Freedom, Pinova, Piros, Prima, Rajka, Topaz, Luna, Orion, Sirius, továbbá az „R” sorozat: Reanda, Renora, Rozela, Red Topaz

Ezeknél a fajtáknál is szükség van a varasodás elleni védekezésre, azonban jóval kevesebbszer, mint a nem rezisztens fajtáknál. Rezisztens fajtáknál pedig elegendő a kontakt szerek használata.

Hogy kezdődik a ventúriás varasodás?

Az első szakaszban apró, barnás foltok jelennek meg a leveleken, melyek egyre nagyobbak lesznek. A szélük feketévé válik, a levélzet idő előtt lehullhat. A gyümölcsökön kicsi, szürkés, majd egyre nagyobb varas foltok jelennek meg. A gyümölcsök torzulnak és parásodnak, a körtén pedig még a hajtások is veszélyben vannak a varasodástól.

Erős gombafertőzés esetén jelentős lombhullás lép fel, Ez tovább gyengítheti a gyümölcsfákat, mert nem tudnak megfelelően felkészülni a téli nyugalmi időszakra. Ezért a gyümölcsfák terméshozama is csökkenni fog.

Könnyen össze lehet tévesztheti a ventúriás varasodás tüneteit a kalciumhiány tünetével. Utóbbi hiánytünet esetén azonban a fekete foltok nem nőnek, aprók maradnak és rengeteg lehet belőlük a gyümölcsön.

Minden esetben alkalmazzon őszi és téli lemosó permetezést.
Rügypattanásig 1-2 alkalommal alkalmazzon réztartalmú készítményeket, melyek elpusztítják a gombacsírákat, és még a baktériumok ellen is hatásosak.
A levelezés állapotától a virágzásig ajánlatos legalább egyszer (2-3-szor megismételni) a Chorus készítmény használatát, mely kifejezetten erre az időszakra lett fejlesztve.
Az intenzív hajtásnövekedés időszakában, áprilistól júniusig felszívódó és kontakt szerek kombinált használata javasolt. Felszívódó készítmények: Topas, Score. A kontakt készítmények közül rendkívül hatásos a Bravo. A tünetek megjelenése után 5-7 naponként ismétlés szükséges a javuláshoz.
Gyümölcsszüret után javasolt a felszívódó szerek használata. Ezzel segítheti, hogy gyümölcsfái megfelelően felkészüljenek a téli fagyokra.
Laza koronaformát alakítson ki a metszéssel. A lehullott leveleket távolítsa el a kertből, vagy forgassa be a talajba. Csapadékos időben néhány alkalommal permetezzen megelőző jelleggel, fehérbimbós állapotig.

Alkalmazzon réztartalmú készítményt, mint pl. a Champion® WG (20-30 g/10 l víz) és a Cuproxat® FW (40-50 ml/10 l víz) varasodás ellen. Hűvös időben kora tavasszal, sziromhullásig alkalmazhatja a Scala® (8-10 ml/10 l víz) gombaölő szert, kombinációban a Delan® 700 WG (3,5-5 g/10 l víz) rezisztenciatörő termékkel. Virágzás után alkalmazzon felszívódó gombaölő készítményt, pl. Domark® 10 EC (3-4 ml/10 l víz) terméket. A felszívódó gomba- ölő szert varasodás ellen megelőző jelleggel kell alkalmazni 7–14 naponta. A hatékonyság növeléséhez kombinálja a Manfil® 75 WG (20 g/10 l víz) kontakt termékkel.

Anyagunkat a Kárpátaljalap.net és a Szépzöld.hu oldalak alapján készítettük.

https://www.magro.hu/agrarhirek/gazdalkodas/zoldseg-gyumolcs/a-venturias-varasodas-az-alma-es-a-korte-betegsege/#prettyPhoto