Igen, a múlt hét a szélsőségek hete volt. Már június elején megérkezett a nyárias meleg, s azóta egyfolytában fokozódott. Az eddigi csúcsot a múlt héten érte el, szinte kibírhatatlan hőmérsékletekkel (35-36 oC). Aztán jött a fordulat, vasárnap délután érkeztek a viharfelhők, s sok helyen heves esőzés zárta napot, a hetet s a hőségnapok sorát.

Erre a hétre, úgy tűnik, ez lesz a jellemző, délelőtt napsütés, melegedés (mert a 30-32 oC megmaradt), majd délután újra összetornyosulnak a felhők, s a heves zivatar sem marad el. Ez már nem a csendes áztató eső, ez már olyan, mintha dézsából öntenék, mondja a népi szólás, s ez most igaz.

Az esők előtt már emelkedett a levegő páratartalma, s az az esők után még tovább fokozódott, ami segíti a kórokozók terjedését, tipikusan a lisztharmatnak kedvez. Az esők alatt és utána hosszú ideig nedvesség borítja a növényeink felszínét (akár 5-10 óráig is), s az ismét a kórokozóknak kedvez. Ez a növényvédelemben a fertőzési nyomás emelkedését okozza, de erről kicsit később, a kultúráknál.

Egyre többen bosszankodnak a gyakori esők miatt, de ha alaposabban megnézzük a talaj felszínét, akkor a tömörödést, a gyors felszáradást látjuk, vagyis a talaj és a növényi élet szempontjából nem sok a víz. Szerencsére a mélyebb rétegekben van tartalék, s ezt élvezik növényeink – meg a gyomok is. A kukorica és a napraforgó szinte megugrott növekedésében, de a többi kultúra is szépen fejlődik.

Ha kicsit előbbre nézünk, akkor a teljes hétre ezt ígérik, meleg és gyakori esők, záporok, zivatarok. Aztán a jövő hét elejétől jön a változás, jön a napsütés, eloszlanak a felhők, s újra melegedés kezdődik.

Az őszi árpa már viaszérésben van, az őszi búza az Alföldön már elérte ezt az állapotot, de a Dunántúlon inkább csak a tejesérés a jellemző.

Őszi búzában lisztharmat-fertőzöttség már nem változott (gyenge mértékű, 6-10%). A felső levélemeletek és a kalász is mentesek a kórokozótól. A sárgarozsda újabb fertőzése nem jellemző, legfeljebb észlelési szintű egy-egy táblán. A vörösrozsda előfordulási gyakorisága nőtt, szinte minden táblán megtalálható. Tünetek főleg a zászlós levélen és az első levélemeleten látszanak, a levélfelület ~1-5%-án.

A búza alsó levelei tovább száradtak, általában a zászlós levél és a felső 1-2 levélemelet zöld. Ezeken a szeptóriás levélfoltosság újabb tünetei jelentek meg, a foltok nagy részén piknídiumokkal.

A múlt hét közepétől váltak egyértelműen láthatóvá a fuzáriumos kalászfertőzés tünetei (nedves kamrában).

gabona

Fuzárium tünete kalászon.

Úgy tűnik, fuzáriumos évünk lesz, ugyanis egy-egy táblán belül a kalászok 5-8%-a is fertőzött közepes mértékben. A kórokozó talajon keresztüli fertőzése is valószínű, mert sok esetben egész növények kifehéredése, száradása is megfigyelhető (ezt persze a gyökérkörnyezetből származó gombák kinevelésével lehetne egyértelműen bizonyítani).

Fokozódott a szeptóriás pelyvafoltosság tüneti elterjedése. Jelenleg gyenge mértékű fertőzöttség (1-5%) jellemző az állomány ~1-2%-án.

Őszi árpában is növekedtek a szeptóriás pelyvafoltosság tünetei, de még így is gyenge fertőzöttség jellemző (1-5%). A gabonapoloskák és a levéltetvek továbbra is alacsony népességgel fordulnak elő, a kártétel is alacsony, legfeljebb észlelési szintű. A gabonaszipolyok csak szórványosan fordulnak elő.

Az őszikáposztarepce-állományokban a csapadékos, párás időjárás kedvezett a szklerotínia- és fómafertőzéseknek, -terjedésnek.

Fő probléma jelenleg a szklerotínia, ami nemcsak a talajon keresztül, hanem az állományon belül is terjed. A betegség előfordulási gyakorisága a táblák mélyebb fekvésű részein esetenként 8-10%-os. Tünetek a növények felsőbb részén, valamint észlelési szinten a becőkön is láthatók. Általában 10-25%-os a szárfertőzöttség mértéke, de gyakori a teljes növénypusztulás is.

A fóma kisebb jelentőségű fertőzöttséggel van jelen, de folyamatos a tünetek erősödése. A száron általában 10-15%-os a fertőzöttség mértéke, a betegség területi elterjedése technológiától függően 1-3%-os.

Közepes mértékű a lisztharmat károsítása a leveleken, száron. A becők ~1-3%-a fertőzött gyenge mértékben. becők alternáriás foltossága észlelési szintű, legfeljebb gyenge mértékű az állományokban.

Mindezen gondokra valószínűleg már az állományok deszikkálása ad megoldást. Az állományok deszikkálására fel kell készülni, hisz az Alföldön már a becők sárgulnak, a Dunántúlon is kifejlődtek, a magvak már színesednek.

napraforgó intenzíven növekszik, a Dunántúlon 8-12 leveles, az Alföldön ennél fejlettebb, meleg fekvésben, egyes helyeken már mutatkozik a csillagbimbó. A levéltetvek általában gyenge mértékű fertőzöttséggel vannak jelen, a telepek növekedése csak gócokban figyelhető meg. Az alsó leveleken megfigyelhetőek az alternáriás levélfoltosság és szeptóriás levélfoltosság tünetei.

napraforgó

Szeptóriás levélfoltosság napraforgó levelén.

A később vetett vagy fejlettségben hátramaradt állományokban továbbra is jelen vannak és károsítanak az atkák és tripszek. Továbbra is gyenge mértékű fertőzöttség jellemző.

Az esős napok kedveztek a napraforgó és kukorica fejlődésének is. A kultivátorozásokat, ahol tervben volt, ott elvégezték. Indokolta is a gyomok folyamatos kelése, de jót tett a tömörödött talajállapotnak is.

A parlagfű kelése folyamatos, és az idei évtől megváltozott jogszabályi előírások miatt bejelentés, büntetés gyakorlatilag bármikor lehet, ha a virágbimbók a növényeken kialakultak és/vagy a pollenszóródás megkezdődik.

kukorica is gyorsan fejlődik, jobb állományokban már 1 m körüli magasságúak a növények. A kukoricamoly rajzása az Alföldön folyamatos, de fokozatosan csökken, első nemzedékének rajzása a végéhez közeledik. A Dunántúlon még csak most kezdődött a repülése, ott is alacsony az egyedszám. A kukoricabogár-lárva kártételét még nem észleltük. A kikelt vetésfehérítő-imágók táplálkozásukat a kukoricanövényeken folytatják, egyes táblákban tömeges betelepedésük figyelhető meg.

kukorica

A vetésfehérítő bogár a kukoricát keresi.

burgonyatáblák a virágzás vége-gumókötődés állapotot érték el. A lombozat és a gumó növekedése is felgyorsult a meleg és az esők (öntözések) hatására.

Állományon belül a növekvő alternáriás levélfoltosság-fertőzöttség mellett (gyenge fertőzés a lombozat felsülése, felszáradása is megkezdődött (öntözött területen még nem). Az esők sokat segítenek e gondon. Megjelentek az első fitoftóratünetek, s a csapadékos, párás körülmények között valószínűleg terjedni fog a betegség. Nagy a fertőzési nyomás. Jelenleg a betegség lappangási ideje rövid, 4-5 nap.

burgonyabogarak lárvakelése folyamatos és a meleg időjárás miatt még tömeges. A védett területeken is érdemes újra ránézni a táblákra, hogy a hatékonyságot ellenőrizzük. A védelemből kimaradt állományokban jelentős, 30-50%-os rágáskár látható, vegyes lárvapopulációval.

cukorrépa is fejlődik, már a sorzáródásnál tart. A felmelegedés és a száraz időjárás kedvezett a répabolháknak, kártételük többnyire alacsony, de gócokban közepes szinten mozog. A kedvező időjárás hatására a levéltetűtelepek kialakulása gócokban erőteljes. A cerkospórás levélfoltosság-fertőzöttség emelkedése igen lassú, kisebb foltokban megfigyelhetőek a leveleken.

A sűrűsödő borsóállományokban a borsó aszkohitás betegség, a borsó pszeudomonászos zsírfoltosság és a borsóperonoszpóra erős fertőzési gócai alakultak ki, amely a meleg hatására mérsékelten erősödött. A levéltetvek szaporodása gócokban megélénkült, foltokban tömeges méreteket ölt. A borsótripsz előfordulása általános.

Almában varasodásfertőzöttség nem növekedett tovább. A túlnyomóan száraz időjárás és a rövid idei tartó levélfelületi nedvesség nem kedvezett a betegségnek. Gyümölcsön és levélen is gyenge-közepes mértékű fertőzöttség látható a kevésbé intenzíven védett ültetvényekben. Az intenzív védekezést folytatni kell, mert a betegség lappangási ideje jelentősen lerövidült (~8 nap), és a most beköszöntött csapadékos napok újabb ciklust indítanak el.

lisztharmat újabb fertőzésének viszont kedveztek és kedveznek a körülmények, így az újabb hajtások, levelek fertőződése be is következett. Védelem szükséges.

alma

Lisztharmat almafa levelén.

Az almamoly egyedszáma újra növekvő, a fogás 20 db hím/csapda/hét. A zöld almalevéltetű egyedszáma csökkent, legfeljebb gyenge fertőzöttség látható ott, ahol védekeztek korábban. Az almalevél-aknázómoly rajzása csökkenő 3 db hím/csapda/hét fogással. Az almalevélatka felszaporodása folytatódott, ahol nem védekeztek, 6-8 db kifejlett atka/levél mennyiségben található a kártevő. Védelem indokolt.

A kaliforniai pajzstetűvel fertőzött kertekben a lárvarajzás már megkezdődött, folyamatos. A szívogatás nyomai már jól láthatók a gyümölcsön. Védelem indokolt.

alma

Kaliforniai pajzstetű szívogatása – lázfolt almagyümölcsön.

csonthéjasok nevelik gyümölcsüket, a korai cseresznyék, meggyek szedése a végéhez közelít, a többi faj termését pedig rövidesen kezdik szedni. A keleti gyümölcsmoly rajzása csökkenő (17 db hím/csapda/hét). A szilvamoly rajzása enyhén növekvő (24-28 db imágó/csapda/hét). A kártevők tojásrakása folyamatos.

Kajszibanőszibarackon sztigminás fertőzés levéltünetei tovább erősödtek. A múlt heti forróság átmenetileg lassította a betegség terjedését, de most, a zivataros környezetben ismét nagy a fertőzési nyomás. Ahol időben kezeltek, ott csak gyenge fertőzöttség alakult ki, máshol közepes-erős kártételt is látni.

Cseresznyében cseresznyelégy rajzása erősödő, folyamatos, 14 db imágó/csapda/hét fogással. A tojásrakás folyamatos, a fertőzött gyümölcsök aránya ~8-10 %. Védelem indokolt a várakozási idők betartása mellett. A gyümölcsmonília tünetei fokozódtak, elsősorban a gyümölcs érése miatt, 5-6-(10)%-os rothadás látható.

meggy

Terjed a moníliás gyümölcsrothadás.

Cseresznyében és meggyben is terjed a blumeriellás levélfoltosság. A szüret után kezelni kell a fákat.

szőlő a Dunántúlon teljes virágzásban van, míg a keleti országrészen már általában a virágzás végét is elérte. A növény hajtásnövekedése lendületet vett a melegben, de a betegségek terjedése is fokozódott. Szokatlanul korán alakult ki kártételi veszélyhelyzet, s a jelenlegi csapadékos, párás meleg időjárás mindkét kórokozónak kedvez, nagy a fertőzési nyomás.

peronoszpóra tünetei mára már a legtöbb ültetvényben megtalálhatók, fokozódó fertőzöttséggel. A levéltünetek még gyenge mértékűek (1-2-es skála), de a száraz, meleg időjárás miatti átmeneti csökkent mértékű sporangiumkiverődés ellenére újabb fertőzésekre kell számítani (nem ritka, hogy egy-egy levélfolt fonáki részén, a foltnak csak ~10-40%-a sporulál). Mivel a kórokozó képes a számára kedvezőtlenebb körülmények között a levélszövetben „meghúzódni”, ezért ha nedves, párássá és mérsékelten meleggé válik az időjárás, a betegség újabb fertőzése valószínűsíthető. Sajnos a virágzó fürtkezdeményeket is megtámadta a betegség, ott 5-10%-os kárt okozott.

szőlő

A fürtöt is megtámadta a peronoszpóra.

A lisztharmatfertőzés számára is kedvező az időjárás, habár a 30-32 fok feletti hőmérsékleten a betegség terjedésének lassulása várható. Folyamatos védelem szükséges a fürtök érzékenysége miatt is.

feketerothadás újabb levéltünetei jelentek meg (krémszínű folt), főleg a csapadékosabb régiókban. A száraz időjárás a betegség terjedését valamennyire visszafogja, de esős időjárás esetén újabb fertőzések várhatók, vagyis a védelemre még mindig figyelni kell.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése-fejlődése a meleg hatására sem változott jelentősen, valószínűleg a májusi hűvös időjárás hatása még ez. Továbbra is L1-L2-es lárvákat lehet megfigyelni, ~70-30 arányban.

VIA