Az elmúlt napok időjárását főként a kiszámíthatatlanul tornyosuló gomolyfelhőkből hulló változó mennyiségű csapadék jellemezte. A napi hőmérséklet néhány 0C-kal csökkent ugyan, de nyáriasan meleg továbbra is az idő. Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal.

Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni. A mérsékelten meleg és párás mikroklíma miatt néhány nap alatt képes a kártevő akár 100 %-os fertőzést kialakítani a termesztett és vadon élő növények széles körében. Szántóföldön most legnagyobb veszélyben a borsó, a napraforgó, a kalászos gabonák vannak, de néhány tájegységben már a 6-7 leveles kukoricán is megfigyeltek levéltetű kolóniákat.

Osztrák szipoly

Kalászosok

Kalászos gabonákban, őszieken és tavasziakon is jellemző a levéltetvek szívogatása, főként a kalászokon vagy pedig a zászlósleveleken. Még hámozgatnak a vetésfehérítő bogarak lárvái, de egyre több gabonapoloskát és szipolyt jeleznek a vetések felett kerengő sirályok, melyek szívesen fogyasztják a bogarakat. Több térségben a viharok és a jégeső megdöntötte az őszi árpát, itt a mikroklíma miatt fokozott a kalászfuzáriózis veszélye, ugyanis a megdőlt növényállomány már nem képes felállni, legfeljebb felkönyökölni.

Repce

A repce elvirágzása után teljes erővel a magképzésre fordítja energiáit. Az oldalhajtásokon megjelent levéltetű és lisztharmat fertőzés nem indokol kémiai beavatkozást. Esetleges védekezésre csak ott érdemes fordítani, ahol a viharok után becősérülést lehet tapasztalni, és fellépett a fómás, botrítiszes, alternáriás fertőzés valamelyike.

Szója

Ahol eső hullott, szépen kelnek a szója vetések. Károsító még nincs rajta, de, aki zöldítésben vetette a növényt, gondjai lehetnek a gyomirtással, mert semmiféle kémiai kezelést nem szabad alkalmazni.

parlagfű kelését a helyi időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják. A gyomok fejlődése széles skálán változó, a kelő egyedektől egészen a 4-6 leveles korig tart. A szántóföldi növények gyomirtása többé- kevésbé jól sikerült, illetve volt lehetőség a kelés utáni posztemergens kezelésre. A nagyobb probléma most is a ruderális területeken, illetve az út-és vasútépítések nyomvonalán jelentkezik, pedig itt is kötelező a parlagfű mentesítés.

VIA