Kezdődik a gyümölcsfák virágzása, zöldül a határ, mind-mind a természet csodatévő erejét és szépségét bizonyítja. Pedig újra és újra visszatért a tél, s az igazi tavaszodás egyre tovább húzódott. A múlt hét még csapadékos, hűvös időjárást hozott, leginkább a húsvét előtti napokban esett, akár 20-40 mm mennyiségben. A hőmérséklet csak lassan emelkedett, talán az ünnep két napja mutatta meg, hogy lesz még jó idő.

 

 

A csapadék már csak nagyon kevés helyen hiányzott, sokkal nagyobb az a terület, ahol a talajok már nem tudják befogadni a vizet.

 

Ráadásul megérkezett az április, s vele együtt az áprilisi szeles időszak. Ez az egyik oldalról jó, hisz segít felszárítani a nedves talajokat, segít eltüntetni a belvizes foltokat, de a másik hatása – mely szerint akadályozza a permetezéseket – nem igazán kedvező. Ha belegondolunk, mennyi kultúrában, hányszor kell permetezni (virágzó ültetvények, szántóföldi károsítók elleni kezelések, gyomirtások), akkor belátjuk, hogy a hónap ezen tulajdonsága nehéz helyzetet teremt.

meteorológiai kilátások sokkal biztatóbbak, a felmelegedésről és kevés csapadékról szól az előrejelzés. Csütörtökön, esetleg pénteken még lehet kevés eső, de azt követően 4-5 nap csapadékmentesnek ígérkezik. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a hét végére már eléri a 20 oC körüli értéket. A hétvégétől már 10 oC-os talajhőmérséklettel (a talaj felső 10 cm-es rétegében) lehet számolni.

A szeles időjárás marad, szinte minden nap eléri a szél sebessége az óránkénti 15-25 km-t. Ez azt is jelenti, hogy permetezésre nem lesz alkalmas az időszak, de remélhetőleg helyileg és időszakonként mégis kialakul szélcsendes időszak. A másik oldalról

a talajok száradása várhatóan felgyorsul, s lehetővé teszi a szántások elmunkálását és a magágykészítést.

Nagy szükség lenne erre, mostanra már általánosan elmaradásban vannak a talajmunkák.

A tavaszi fejtrágyázásokat általában elvégezték az üzemek, s annak kedvező hatása meg is látszik a határon, az őszi vetések kizöldültek, szépen mutatnak. Ennek egyik látványos példája az őszi káposztarepce-táblák képe. Általában jól teleltek a repcék, ha valahol ki kell szántani az őszi vetést, az inkább kései vetésre vagy más okra vezethető vissza. Mostanra megindult a növények fejlődése, kizöldültek az új levelek, a virághozó szár kezd kiemelkedni, s ha óvatosan kibontjuk a csúcsot, akkor a rejtett virágkezdeményeket is megtaláljuk.

kép

Már ott a virágkezdemény a virágtengely csúcsán – A szerző felvétele

Korábban már írtunk arról, hogy a szárormányosok betelepedése március elejétől megkezdődött. A változatos, de jellegében inkább télies időjárás nem kedvezett a bogaraknak, a sárgatálak kezdetben nagyobb számban fogták őket, majd csökkent a számuk, aztán ismét emelkedés és visszaesés következett. Jelenleg 2-10 darabot fognak a sárgatálak, ami közvetlenül nem indokolja a védekezést. Ami miatt mégis a védekezést kell javasolni, az a tojásrakás megkezdése, s ehhez elég bogár gyűlt össze a táblákon. Most még lehet akár szerves foszforsav-észter típusú növényvédő szert is használni (a nagyon kevés maradék valamelyikét) a BBCH 50-51-ig.

Később kezdik a betelepedést a repcefénybogár áttelelt egyedi. Számuk most kezd emelkedni a sárgatálakban, jelenleg 20-22 példányt fognak a csapdák 3 naponta. Az időjárás kedvező a kártevő betelepedéséhez, így nagyobb kártevőtömeggel kell számolni.

repce

Van ennél szebb repce, de ez is ígéretes – A szerző felvétele

Némely helyen a bolhák ismét megjelentek, de azok már jelentős kárt nem okoznak, illetve a védekezések azokat is elsöprik.

Betegség a repcetáblákon alig található, így védekezés kórokozók ellen nem indokolt. Más a helyzet az őszi kalászosoknál.

Az őszi árpa a bokrosodás végén tart, míg az őszi búza még bokrosodik. Betegségek tüneteit itt sem találjuk nagyobb számban, mégis aggasztó, hogy a környezeti körülmények kedvezőek a különböző gombabetegségek számára. Elsősorban a sárgarozsdára kell itt gondolni, hiszen a nedves, kicsit hűvös körülmények kedvezőek a kórokozó fertőzéséhez, a táblákon kialakuló légáramlatok pedig a betegség terjedését segítik.

búza

Kizöldült a búzatábla, bokrosodnak a növények – A szerző felvétele

Az őszön több helyen kialakult gyenge fertőzés, de éppen elegendő ahhoz, hogy tavasszal újabb fertőzési hullám induljon el.

A megelőző védekezés indokoltnak látszik.

Az előbbi betegség mellet megjelentek a pirenofórás és szeptóriás levélfoltosságok kezdeti tünetei is. A növényállományok állapota az egészséges – észlelési szintű fertőzés – gyenge fertőzési szint között mozog. A helyi felvételezések döntik el, hogy indokolt-e a gyomirtással egy menetben gombaölő kezelést is végezni.

A nedves talaj és a felmelegedés gyorsítja a gyomok növekedését is. Általánosan virágzik a kalászos táblákon a tyúkhúr, a veronikafajok, az árvacsalán, és megjelentek a szokásos gyomfajok is (árvácska, ebszékfű stb.), valamint a mezei acat is kihajtott. Mindezek arra mutatnak, hogy nem lehet sokat várni a gyomirtással.

kép

Szép, de alapvetően mégiscsak gyomos – A szerző felvétele

Már teljes virágzásban van a mandula, s délvidéken virágzik a kajszibarack is – már ahol és amennyi virágrügy maradt a tél végi fagykár után. A többi csonthéjas is rügypattanás állapotában van. Amennyiben megvalósul az időjárás-előrejelzés, akkor ismét számítani kell a csonthéjasok összevirágzására, amint az tavaly is megtörtént.

Az ültetvényekben általában befejezték a metszéseket, s végzik a lemosó permetezéseket. A csonthéjasok esetében erre már nagyon kevés időnk maradt. Készülni kell a monília elleni védekezésekre. Az elmúlt év is azt bizonyította, hogy a virágzásnak kedvező időjárás ellenére a monília fellépett, s ahol a védekezések nem történetek meg, esetleg nem megfelelő szakmaisággal, ott komoly virág- és hajtásszáradás lett a következmény.

mandula

Virágzik a mandula – A szerző felvétele

Hasonlóan készülni kell az őszibarack tafrinás levélfodrosodására is, a telelés csak kis mértékben gyérítette a kórokozótömeget, míg a tavasz kimondottan kedvez időjárásában a kórokozónak.

Az almaültetvényekben az a furcsa helyzet alakult ki, amikor a kórokozó (almafa-varasodás) már jelen van, de még nem talál alkalmas felületet a fertőzéshez. Ugyanis a csapadékos, kissé melegebb napokon az aszkospórák szóródása már megkezdődött. Ezzel szemben az almafák (és körtefák) még csak a rügyduzzadás, melegebb tájakon rügyfakadás állapotáig jutottak el. Nem sokáig marad ez az állapot, hisz a felmelegedésben az alma hamar kifakad, s eléri az egérfüles állapotot. Ez viszont már kedvező állapot a kórokozó támadásához, vagyis korai védekezésre kell felkészülni.

almafa

Ez még tavalyi maradvány, moníliás múmia almafán – A szerző felvétele

mezeipocok-népesség a tartós nedvesség hatására kissé csökkent. Ennek ellenére a magasabb fekvésű helyek ellenőrzése továbbra is feladat, mert a felmelegedés és a talajok száradása kedvez a kártevőnek, s tudjuk, szapora jószágról van szó.

Forrás: http://agroinform.hu