Mi a lombtrágyázás lényege?

A modern tápanyagellátáshoz ma már hozzátartozik a levéltrágyák használata. Bebizonyosodott, hogy a jó minőségű lombtrágyák alkalmazása növeli a termés mennyiségét és ezzel egyidejűleg a termés minőségére is kedvezően hat. Folyamatos használatukkal olyan egészségi állapot érhető el, melynél a termesztett növényeink kevésbé lesznek hajlamosak a megbetegedésre, a kórokozók, kártevők támadásának jobban ellenállnak, a már kialakult betegség, illetve kártétel pedig gyorsabban és alacsonyabb költségekkel orvosolható.

Hiánytünetek elleni célzott kezelés esetén pedig a kiegészítő tápanyagot nem kell az öntözés függvényében kijuttatni, így nem öntözött területeken vagy belvizes időjárás esetén is eredményesen alkalmazható.

A szélsőséges időjárás után a gyakori növényvédelmi kezelések melett javasoljuk a lombtrágya bekeverését is, a növény általános állapotának javítására, erősítésére.

Természetesen a termés növekedésével és a minőségi paraméterek javulásával elérhető többletjövedelem meg kell, hogy haladja a lombtrágyázás költségeit. Csak ebben az esetben beszélhetünk eredményes lombtrágyázásról. A megfelelő minőségű lombtrágya-készítményekkel végzett levélpermetezéssel kijuttatott tápelemek növényfajtól és fejlődési szakasztól függően akár 8-20-szor is jobban hasznosulnak, mint a talajon keresztül adott tápanyag. Ugyanakkor a lombtrágyázás serkenti a tápanyagok felvételét a talajból is, hatására a növény gyökérzete több oldott tápanyagot pumpál a felsőbb részekbe, hajtásba, levélbe, termésbe.

A lombtrágyák gazdaságos használatához hozzátartozik a felmerülő költségek és az elérhető haszon kölcsönhatásának ismerete. A levéltrágyák anyagköltségén felül a kijuttatási költség is tetemes lehet, különösen, ha többször is alkalmazzuk azokat. Azonban, hasonlóan a növényvédelmi kezelésekhez, a lombtrágyák esetében is 2 egymást követő alkalmazás általában eredményesebb, mint ha csak 1 kezelést végzünk. Sokszor egy kezelés nem is okoz szignifikáns növekedést, míg kettő még a megduplázódott költségek mellett is gazdaságosabb. Jobb eredményt adhat fél dózis kétszeri alkalmazása, mint a csak egyszer kijuttatott teljes dózis. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még a növényvédelmi kezelésektől külön menetben elvégzett lombtrágyázás is gazdaságos és eredményes lehet.

Mikor érdemes lombtrágyázni?

A lombtrágyák folyamatos alkalmazásával kihozhatja növényeiből a génjeikben hordozott maximális lehetőségeket. Növényei folyamatosan jó kondícióban lesznek, jobban ellenállnak kártevőknek, kórokozóknak, magas termésátlagokat és minőséget produkálnak. A kiegészítő lombtrágyázás minden olyan esetben segít, amikor a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel nem megfelelő. Például tavasszal az áttelelő vetést, vagy a frissen kiültetett, fiatal, még nem elég erős gyökérzetű növényeknél. Stresszhatások esetén – legyen az időjárás (túl hideg, túl meleg, sok csapadék, szárazság, nagy szél, stb.), vagy emberi tényezők okozta hiba (például rosszul elvégzett gyomirtás).

Talajproblémák is okozhatnak tápanyag-felvételi gondokat. Pl. a túl magas kémhatás, a levegőtlen talaj, a tápanyagban túl szegény (homok-) talaj, bizonyos tápelemek hiánya, illetve egyes ionok túlzott jelenléte a talajban. Jó minőségű talajok és ideális időjárási körülmények mellett a lombtrágyázással sokszor csak kevés pluszt tudunk elérni, míg rossz minőségű talajokon, illetve erős stressznek kitett növények esetében gyakran hihetetlen eredményeket kapunk.

A lombtrágyázás azonban csak akkor lehet sikeres, ha a növény életszakaszai tápanyagigényéhez igazodó összetételű lombtrágyát használunk.

Az ún. technológiai lombtrágyázás elsősorban a növények fiziológiai változásaihoz igazodik. Például gyökérváltásnál, intenzív növekedéskor, virágzás kezdetén, terméséréskor, stb. a növényeknek más-más tápelem arányokra, ill. összetételekre van szükségük. Sok esetben 1-2 speciális tápelemből (gyakran valamelyik mikroelemből) extra igény merül fel. Ezért a különböző növényekre kidolgozott egyedi összetételek célzott alkalmazása a tenyészidőszak során szintén eredményes lehet a termésbiztonság érdekében.

Lombtrágyák összetétele és hatékonysága

A lombtrágyákkal szemben támasztott követelmények sokfélék. Tápanyag-tartalmuk legyen magas, de mégis tökéletesen oldódjanak, még rossz vízminőség (pl. magas pH, kemény víz, stb.) esetén is, emellett növényvédő szerekkel jól keverhetők legyenek. Hatásuk legyen látványos, gyors, de hosszan tartó is. Biztosan bejussanak a növénybe, akár viaszos felületű levelek esetén is. Használatuk eredményes és gazdaságos legyen.

Tápelem koncentrációja legyen magas, mind a makroelemek, mind a mikroelemek tekintetében. A magas tápelemtartalom ugyanis mutatja, hogy a hatóanyagok rendkívül tiszták. Használatukkal növényeink valóban csak tiszta tápelemeket kapnak, nem pedig fölösleges, netán káros, járulékos vivő- illetve ballasztanyagokat. A hatóanyagok tisztasága lehetővé teszi, hogy perzselési veszély nélkül, magas koncentrációban is kijuttathassuk a lombtrágyát.

Sok termék más, különleges összetevőket is tartalmaz, melyek közül a kelát komplex csomagok, vitaminok és a biostimulánsok a leggyakoribbak, melyek a fotoszintézis-aktivitást hosszú ideig képesek növelni és magas szinten tartani. E két adalék hatására a lombtrágyákra kettős hatás jellemző, mely gyors és látványos, miközben hosszan tartó is.

A modern lombon át felszívódó készítmények könnyen és egyszerűen alkalmazhatók a különböző növényi vegetációs fázisokhoz, de stressz esetén is rendkívül eredményesek a tiszta és magas hatóanyag tartalom, valamint a biztos és gyors növénybe jutás miatt.

A kelatizált mikroelem-csomagok a tápelemek elérhetőségért felelősek, még rossz körülmények között (pl. magas kémhatás, magas sószint stb.) is. Ennek eredményeképpen a tápanyagok gyorsan és biztonságosan eljutnak a növényekbe, a pozitív hatás már 1-3 napon belül látható.

Nem véletlenül tartalmaz egy-egy komplex lombtrágya többféle tápelemet is. Ez igazodik a Liebig-féle minimum-elvhez, mely a harmonikus táplálás egyik alapelve, és kimondja, hogy a növények az ásványi anyagokat a legkisebb mennyiségben jelen lévő tápelem arányában veszik fel. Vagyis, nem elég csak egyes tápelemekre figyelni, a megfelelő ionegyensúlyra kell törekednünk.

A lombtrágyázás egyébként olyan belső enzimatikus folyamatokat indít el a növényben, melyek segítségével növényeinket a kívánt vegetációs irányba tudjuk terelni. Ehhez pedig minden mikroelemre szükség van. Természetesen vannak olyan termékek is, amelyeket speciálisan bizonyos tápelemek hiányállapotainak megelőzésére, kezelésére fejlesztettek ki, ezek egy vagy néhány tápelemet tartalmaznak magas koncentrációban, és kiegészítő kezelésre alkalmasak (például a kalcium tartalmú lombtrágyák).

Kiszerelés és alkalmazás

Lombtrágyák a kereskedelmi forgalomban kaphatóak szilárd (vízoldékony), folyékony és oldat formájában is. A szilárd kristályos vagy por állagú szerek előnye a fagyállóság és a tárolásnál a rakásolhatóság, hátránya viszont hogy érzékeny a nedvességre (higroszkópos), valamint a törzsoldatot lehetőleg langyos vízben kell elkészíteni, majd gondosan be kell keverni.

Fontos megjegyezni, hogy míg a lombtrágyák általában keverhetőek a növényvédő szerekkel, alkalmazás előtt javasolt keverési próbát végezni. Réz tartalmú szerek a mikroelem kelátokat és a biostimulánsokat károsíthatják, ezért a kelátokat tartalmazó komplex termékeket réz tartalmú szerekkel nem ajánlott keverni.

A lombkezelések hatékonyságának érdekében tartsuk be az alapvető kezelési szabályokat.

A lombtrágyák hatékonysága egy viszonylag szűk hőmérsékleti optimum esetén a legnagyobb, mert kb. 10 °C alatti és 26 °C fölötti hőmérsékleten a lombon keresztül történő tápanyagfelvétel drasztikusan csökken. A növények a lombozatra kijuttatott tápanyagot a légzőnyílások kísérősejtjein keresztül veszik fel, és mivel a levelek fonákján több légzőnyílás található, fontos, hogy az állományt finom porlasztású szórófejekkel ellátott, magas nyomású permetező géppel kezeljék, amely egyenletes kijuttatást biztosít.

A finom permet miatt az elsodródás veszélye nagyobb, különösen fontos hogy csak teljesen szélcsendes időben alkalmazzuk a lombtrágyát.

A tápanyagok nedves lombfelszínen jobban hasznosulnak. Ezért az előző pontot is figyelembe véve célszerű a lombtrágyázást a kora reggeli órákra időzíteni, amikor a lomb még harmatos és a hőmérséklet is kedvező.

A levélre kerülő cseppek eloszlásában, a levélfelület beborításában segítenek a különféle nedvesítő adalékanyagok. A tapadásfokozó anyagok pedig segítik a permetcseppek megtapadását a leveleken, így a tápanyagok tovább maradnak a levélen, elősegítve a jobb hasznosulást. Fontos a kijuttatáshoz használt víz kémhatása is, mert a lombtrágyázással kijuttatott tápelem felszívódása enyhén savas pH mellett nyújtja a legjobb eredményt. Ezért lúgos, rossz minőségű víz használata esetén javasolt a savazás is, amivel tovább növelhető a kezelések hatékonysága.

Ha bármi egyéb kérdése felmerülne, keresse bátran kollégáinkat!

Forrás: http://agroinform.hu