Zsigó György a következő módszert ajánlja a kerttulajdonosoknak a fagykár mértékének megállapításához: a levágott gyümölcsvesszőket pl. a cseresznyéét, szőlőét állítsák vízbe, szobahőmérsékleten és figyeljék meg a kihajtásukat. A rügyek átmetszésével is megállapíthatják a fagykár nagyságát. Az elbarnult belsejű rügyek nem hajtanak ki. Az idei télen, még metszés előtt érdemes elvégezni a tesztet.

Főleg a csonthéjasokat, a mandulát és a kajszit féltették a tavaszi fagytól már az enyhe január alatt is. A múlt héten kezdődött hirtelen lehűlés miatt pedig már a rügyekért is aggódnak a kertészek. A manduláról és a bodzáról is február 24-én készült a kép.
 

mandula

Mandularügy – fotó: Zsigó György

Az ültetvényekben füstöléssel, fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával, hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 °C-os fagytól is megóvhatják a fáikat. A házikertesek leginkább a fáik jó kondíciójában bízhatnak. A rügypattanás környékén segíthet a bór és borostyánkősav összetételű lombtrágya pl. a Damisol BB gabona névre hallgató, melyet „elsősorban gyümölcsösben használják kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. A tájékoztató szerint már a kinyíló rügypikkelyekből és a vesszőkből is felszívódik, de a virágzásban is bevethető. Kis kiszerelésben is kapható.

 

bodza

Bodzarügy – fotó: Zsigó György

A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és a biostimulátorok. Ilyen hatású pl. a Wuxal Ascofol, az Atonik. A növényvédelmi szakemberek szerint - 2-3 °C-os éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal. (Ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet…) A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük.

 

birs

Japánbirs – fotó: Zsigó György

Olvastam a virágzás késleltetésére végzett kísérletekről – írja Zsigó György. Próbálkoznak a fák feletti szórófejes öntözéssel, vegyszerekkel és a lombkorona fehérre festésével is. Még nem alakult ki a biztos technológia.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: http://www.agroinform.hu