Veszélyben a repce, a lucerna, a here és az őszi kalászosok

A téli időszakban az álló kultúrákban gyakori és hívatlan látogatók a mezei rágcsálók. Ezek az állatkák nagyon hatékonyan károsítanak, és rettentő szaporák. Otthon érzik magukat a legalább a jövő nyárig bolygatatlan talajú, ráadásul ehető növényzettel borított szántóföldeken, mint a repce, a lucerna, a here és az őszi kalászosok. Az összeállítást az Agrofil.hu oldal cikke alapján közöljük.

A mezei rágcsálók, köztük a leggyakoribb mezei pocok elleni védekezés minden mezőgazdasági termelő kötelessége. Ezt a hazai jogrendszer törvényben rögzíti. A pocok nem is olyan régen okozott nagy gondokat az országban.  

A mezei rágcsálók elleni védekezés alatt azonban célszerű először egy kicsit megállni, gondolkodni, mielőtt a környezetre, és végső soron az emberre is veszélyes növényvédő szerekhez nyúlna.

Biológiai megoldás a rágcsálók ellen

A természetben nagyon sok állat kedvenc tápláléka a mezei rágcsálók sokasága. Az ölyvek, a vércsék és az este vadászó baglyok mellett a gázló madarak, áttelelésre berendezkedett gémek és egyre inkább a kócsagok is gyakran vadásznak a földeken a mezei rágcsálókra. Miután a vízfolyások és a tavak befagynak, már csak a szántóföldek nyújtanak számukra élelemforrást. Amelyet az ott található rágcsáló populáció testesít meg.

A hasznos, tollas pocokpusztító népesség helyben tartása érdekében fontos, hogy minél kisebb háborgatásban, zaklatásban részesüljenek. Ha más károsítók, mint a hattyú kártétele miatt direkt zavarnunk kell az adott tábla környezetét, azt a hattyú veszély elmúltával mielőbb célszerű abbahagyni. A hattyúk alapvetően jól, de nem szívesen, és csak nagy távolságokra repülnek. Azonban ragaszkodnak egy adott helyhez, ahol nem zaklatják őket. Velük ellentétben a repülést az élelemszerzés részének tekintő ragadozó madarak egy rövid ideig tartó zaklatás után nagyon gyorsan visszatelepülnek, amennyiben van elegendő rágcsáló a területen.

A tollas ragadozók nagyon eredményesek

Az ölyvek, a vércsék és a baglyok viszont kissé kényelmes madarak. Nem szívesen tapossák órákig a levegőt. Bármilyen kiemelkedő tárgyon megülnek, magaslesen, hengerbálán, távvezetéken is.

A hasznos ragadozók megtelepedését segítő T-fák kihelyezése a rágcsálók ellen a veszélyeztetett földekre még mindig nem késő. Persze fagymentes talajon könnyebb a kihelyezés, de a ragadozókat segítő T-fák kirakásával tavaszig a hasznos, tollas ragadozók jó eséllyel a veszélyességi küszöbérték szintje alá csökkenthetik a kártevő rágcsálók egyedszámát.

http://www.magro.hu