DIO VIN lombtrágya

Biológiailag természetes eredetű növényi anyagokat tartalmaz!

A tápanyag utánpótlás területén szerzett tapasztalataink alapján, és a vevői igényeket figyelembe véve, egy olyan levéltrágya kifejlesztésére törekedtünk, amely alkalmas a növények vegetatív és generatív fejlődési szakaszában fellépő tápanyag biztosítására. Hosszú távú kísérleteink és folyamatos fejlesztéseink bizonyították, hogy a kívánt eredményt a legkedvezőbb formában úgy lehet elérni, ha a növényeknek egyidejűleg megfelelő összetételben szerves és szervetlen anyagokat biztosítunk. Ennek eredménye lett a DIO VIN levéltrágya.

A DIO VIN több mint 30% szerves anyagot tartalmaz, rendkívül jó zöldítő hatással rendelkezik, amely már néhány nap múlva látható a növényen. Biológiailag természetes eredetű növényi kivonatokat, aminosavakat, vitaminokat tartalmaz, így a növény életciklusaihoz igazodóan a gyökeresedést és a virágzást elősegítő, kondíciófokozó, minőségjavító hatással rendelkezik.

A levélen keresztül kijutatott hatóanyagok gyorsan beépülnek és hasznosulnak, ezáltal zöldebb, egészségesebb növényállomány alakul ki, ennek eredményeképp nagyobb termés várható. A talajra jutva, a talajéletre is jótékony hatással van, ezért a talaj művelhetőségét javítja.

Miért lombtrágyázzunk?

  • a tápelem felvételt gátló tényezők nagy része elkerülhető
  • a hatása gyors, közvetlen
  • nemcsak növényfajok szerint, hanem azok fejlődési ütemének megfelelően adagolható
  • kedvezően befolyásolható a talajból történő tápanyagfelvétel
  • a harmonikus ellátásnak köszönhetően javul:
    • a stressz tűrő képesség
    • a fajlagos vízfelhasználás
    • a növény egészségügyi állapot
    • a termésátlag és minőség
  • gazdaságos, mert a növényvédelmi munkákkal egy menetben kijuttatható
  • nem utolsó sorban, a harmonikus tápanyagellátásban részesült növények az emberi fogyasztási, és takarmányozási értékük is magasabb.

Lombtrágyánk igen széles spektrumban tartalmaz mikro-, mezo-, és makroelemeket.

A RÉZ 0,25%-ban van jelen a termékünkben, amely fontos szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a szénhidrát anyagcserében, és az elektrontranszportban. A réz fontos alkotóelem a kalászosok életfolyamatában. Rézhiány esetén a növény megáll a fejlődésben, a levelek szürkészöld színűek lesznek, majd kifehérednek. Fehérkalászosság következhet be, ami jelentős terméskiesést okozhat.

A másik fontos mikroelem a CINK, amely a N-anyagcserében, a hormonszintézisben, és a különböző komplex enzimek kialakításában vesz részt, és befolyásolja a fémionok felvételét. Lombtrágyánkban 0,5%-ban van jelen. A cinkhiány tünete a kukoricánál a levelek sárga csíkozottságaként jelentkezik. A levelek a levélnyélhez közeli részén kifehéredhetnek, illetve sárgává válhatnak. Komoly hiány esetén a növények a szártagok rövidülése miatt törpülnek, és az alsóbb leveleken vöröses vagy sárgás csík jelenik meg a levélszélétől nagyjából egyharmad levélnyi távolságra. A vegetatív szervek károsodása mellett a generatív részek is sérülhetnek, késik vagy teljes egészében elmaradhat a virágzás.

Rendkívül fontos esszenciális mikroelem a BÓR, amit a DIO VIN 0,2%-ban tartalmazza. Alapvető szerepet játszik a növények tápelem felvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimiláták szállításában és felhalmozásában, a gyökér- és szállítószövetek kialakításában, valamint a virág- és termésképzésben. Bórhiány tünetei lehetnek repcében, a növekedési pontokon, melyek elhalnak, a gyökerek rothadnak és üregesednek, a levelek torzulnak, törpenövés és levélvörösödés figyelhető meg.

A KÉN, mint mezoelem 1%-ban található termékünkben. Fontos szerepet tölt be a fehérjék, enzimek és vitaminok (pl. biotin, tiamin) felépítésében. Részt vesz a fotoszintézisben is. A kén nélkülözhetetlen alkotórésze a tiazol gyűrűnek, ami a tiamin (B1-vitamin) fő összetevője. A kén alapvetően fontos eleme a zsírsavak bioszintézisének. Az olajos növényekre a magasabb kénigény jellemző. A kén az illóanyagok felépítésében is részt vesz. Hiánya esetén, a leveleken klorotikus, és sárgás foltok jelentkeznek, majd később a teljes levélfelület elhalása következik be. Késlelteti a növény növekedését is.

A MAGNÉZIUM a klorofill alkotóelemeként nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. több növényi enzim aktiválásáért felelős, mint bármely más tápelem. Tipikus tünete a levélerek között kialakuló sárgulás, majd elhalás, mely a széleslevelű növényeknél márványosodás, a kalászos növényeknél pettyesedés formájában jelenik meg. Elsőként mindig az idősebb leveleken figyelhető meg, végül levélhulláshoz vezet. A Mg keserűsó formájában történő kijuttatása hatékony segítség a Mg-igényes időszakban, illetve az időszakos Mg-hiány enyhítésére, de nem helyettesíti a talaj megfelelő magnézium ellátottságát.

MAKROELEMEK:

A DIO VIN 9%-ban tartalmaz NITROGÉNT, amely a legfontosabb termést meghatározó elem. A talajból a növény számára felvehető nitrogén mennyiségét talajvizsgálattal és gyakran a talaj nitrogénkészletét mérő, számos tényezőre (pl. talajtípus, téli csapadék, elővetemény stb.) épülő standard értékelési módszerekkel mérik. Hiánytünet: A növények törpülése, klorózis/levélelhajlás, mely először az idősebb leveleken jelentkezik (kén-hiány pedig a fiatalabb leveleken). A DIO VIN 0,5%-ban tartalmaz FOSZFORT, foszfor-pentoxid formában, amely fontos a kezdeti fejlődés megindulásához és az erőteljes gyökérzet kialakulásához, majd az éréshez. A foszfor a növényen belüli energiagazdálkodási folyamatokban is nélkülözhetetlen. A növény számára rendelkezésre álló mennyiség meghatározása talajvizsgálattal történik. Foszforhiány esetén a növények szára jellegzetesen lilásvörösen elszíneződik (antociános elszíneződés), gyenge növekedés és fejletlen gyökérzet jellemző. Sok növény nagyobb mennyiséget igényel KÁLIUMBÓL, mint nitrogénből vagy foszforból, fő funkcióit a vízháztartás szabályozásában, a stressz tűrés fokozásában és a szilárdság kialakításában tölti be. A megfelelő kálium ellátás a hatékony nitrogén hasznosulás elengedhetetlen feltétele. Ezért indokolt a kálium-oxid arányos jelenléte (4,5%).

A DIO VIN kijuttatását szántóföldi kultúrákban levélkezelésre 5-10 kg/ha, mennyiségben javasoljuk, 200-300 l/ha vízmennyiséggel a tenyészidőszakban az intenzív növekedési fázis kezdetén, majd szükség szerint 2-3 alkalommal újból megismételve. Mg-szulfátból, vagy K-szulfátból 5-10 kg/ha dózis kijuttatása javasolt a DIO-VIN-nel, a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben. Virágzáskor tilos használni!

Kiszerelés: 25 kg-os kannában és 1 m3-es IBC tartályban.

A DIO VIN lombtrágyát felhasználva reméljük, hogy hozzájárulhatunk az Ön sikeres és eredményes gazdálkodásához!

További információkért keresse szaktanácsadóinkat!

Árajánlat kérés