A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 ha-on termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő. Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.
A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe lényegesen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban azonban évről- évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan meghaladja a 20.000 ha-t.
A cirok termőhelyigénye jóval szerényebb a kukoricáénál
Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica alternatívájaként kerül napirendre, mivel az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy
ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között termése, legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét.
További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag-visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem vagy csak alig termelnek nyereséget. A termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára a kukoricáéhoz hasonló.
A végtermék egyre keresettebb, mind a humán felhasználás céljára, mind az állattenyésztés számára, mivel GMO- és gluténmentes, gyakorlatilag toxin- és emellett tannin-mentes, illetve a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav-összetétele, illetve 20-25%-kal magasabb a fehérje tartalma.
A sertés- és baromfiágazatban a kísérletek és a több éves hazai termelői tapasztalatok egyértelműen azt igazolják vissza, hogy a szemes cirokkal a takarmányban a kukorica arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, vagy akár ki is váltani, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.
A szarvasmarha-ágazatban egyre többen ismerik fel, hogy az új és korszerű silócirkokból készült tömegtakarmány kedvező beltartalma miatt jól kiegészíti, illetve helyettesítheti a kukorica szilázst, amellett, hogy
aszályos körülmények között is biztonságosabban lehet tervezni a mennyiségét.
A termelők számára egy kedvező folyamat elindult, mivel egyre nagyobb igény van mind a magyarországi piacon, mind külföldön a szemes cirok iránt. A növekvő kereslet egyértelműen az ár emelkedését vonja maga után, ami tovább növeli a cirok jövedelmezőségét a gazdák számára. A magyarországi felhasználás döntő részét a takarmánykeverők adják, akik egyre nagyobb mértékben építik be repceptúrájukba a cirkot, felismerve a kiváló beltartalmi tulajdonságait. Az alapanyagigényük folyamatosan nő és ezzel egyre biztosabb piacot teremtenek a gazdálkodók számára.
Az export legnagyobb része az u.n. madáreleség-piacra kerül. Bár ezt a piacot a magasabb ár jellemzi, de egyben a felvevőképessége korlátozott és nehezebben tervezhető, mivel alapvetően függ a téli időjárástól. Emellett a ciroknak speciális minőségi elvárásoknak kell megfelelnie.
Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője és vetőmag-előállítója mindkét piaci igény kielégítésére rendelkezik ajánlattal.
Piacvezetőként az EURALIS az alábbi korszerű hibrideket kínálja a hazai termelők számára:
ES ALBANUS: szemes / fehér
ES SHAMAL (ÚJ): szemes / világos vörös
ES ALIZE: szemes / világos vörös
ES FOEHN: szemes / vörös krémszínű
BMR GOLD X: siló / bugátlan
ES HARMATTAN: siló / szemes
ES ATHENA (ÚJ): siló / bugátlan
BIOMASS 133: siló / biogáz / bugátlan
További információkért keresse szaktanácsadóinkat, üzletkötőinket!
Forrás: http://euralis.hu